Autor |
Text dotazu nebo odpovědi |
Yuhů
|
Prosím o komentáře ke stránce turecké jídlo a pití na mém webu o Turecku. Zejména prosím o opravu nepřesností a o doplnění dalších jídel. Děkuju.
|
Selin
|
hodně slaby popis tureckeho jidla - turecka kuchyně je daleko rozšířenejší a pestřejši....
|
Yuhů
|
Seline, určitě máte pravdu. Já jsem popisoval jenom to, co znám. Zkuste mně -- a nejen mně -- dát prosím tip, co ochutnat příště.
|
"D"
|
super vyborny clanok, moc sa mi lubil po vsetkch strankach, nemam coby som dodal, moje skusenosti z Turecka su takmer totozne. ak by niekto mal presny recept spominanej "drstkovej" polievky (palivej verzie;o)), bol by som mu velmi vdacny.
|
Anonymní
|
Na dovolene v Turecku jsme kazdy den dostavali jako prilohu neco, co vypadalo jako nazloutle kulicky 2-3mm v prumeru, chutnalo to jako neco mezi ryzi a testovinou. Myslel jsem, ze je to kuskus, a tak jsme si ho koupili v cechach. Po uvareni je bily a jsou to drobne kousky, ale ne kulicky, a je mensi. Nevite nekdo, co v tom Turecku varej ? radi bychom si to uvarili i doma. Moc nam to chutnalo.
|
danca.
|
Super stránka .Mám svůj kebab a tak jsem se opět něco navíc dověděla.Děkuji.danca.
|
Anonymní
|
Doporučuji vyzkoušet taky jídla jako - Kuru pilav, Tantuni, Sucuk :)
|
Andrea
|
Zdravím, také jsem v Turecku byla, konkrétně v Istanbulu a tato stránka je úúúúúúúúžasně zpracovaná, dozvěděla jsem se inforamce, které jsem i přes můj pobyt netušila, Děkuji
|
Elia
|
výborný a hlavně pravdivý článek!
|
Elia
|
Jednu malou připomínku bych měla: více popsat přípravu kávy a její podávání. Ale pravdu máte, hnusné "nesko" se dere stále více do popředí... fuj!
|
Markéta
|
Pěkný článek, hodně mě inspiroval před mou první návštěvou Istanbulu. Připomněla bych typické placky Gözleme, byly výborné .
|
selbi
|
Zdravíme autora, článek celkem obsáhle laicky seznamuje s některými typy jídel v Turecku, ale obsahuje řadu nepřesností a mylných údajů. Některé z nich bychom chtěli objasnit dalším čtenářům např. turecká káva, kuskus, zmrzlina. Pravá turecká káva nemá s českým tzv. "turkem" vůbec nic společného. Pod kávou na "turka" si každý představí mletou směs kávy přelitou vroucí vodou a podle chuti doslazenou. Pravá turecká káva se připravuje v džezvě a vaří se již voda se směsí kávy a cukru. Směs nikdy nepřijde varem, několikrát se ohřeje, když se objeví jemná pěna tak se stáhne a sklepe se, to se opakuje několikrát. Podává se v malých moka hrníčkách, je vždy silná a sladká. Pokud chce někdo bez cukru, musí se už bez cukru vařit. Dále k uváděné příloze kuskus - ta se v Turecku vyskytuje opravdu zřídka. Tato příloha je typicky severoafrická. Příloha, kterou jste ochutnal se jmenuje bulgur, který je rozšířenou přílohou středomoří. Jsou to pšeničné krupky, oloupané, předvařené, usušené a obroušené, zcela jiné než kuskus i když výchozí plodina je stejná. Příloha se připravuje podobně jako rýže a kombinuje se s dalšími ingrediencemi. Škoda, pokud jste neochutnal pravou tureckou zmrzlinu (dondurma), v žádném případě se do ní nepřidávají Vámi popisovaná vejce a strach ze salmonely není na místě. Ochutnat pravou tureckou zmrzlinu je požitek a nelze ji srovnávat s vodnatými zmrzlinami u nás. Při prvním pohledu vás zaujme konzistence, velmi tuhá, těsto připomínající hmota. Do turecké zmrzliny je přidáván salep a také se může přidávat mastic pryskyřice (běžně přidávaná složka žvýkaček, cukrovinek, která absorbuje cholesterol). Může být z kravského nebo kozího mléka. Aby byla zmrzlina v tuhém stavu a studená je v nádobách s ledem. Na internetu je řada videí od turistů, kteří si nafilmovali prodejní show této zmrzliny. A když už jsme se zmínili o Salepu, příště vyzkoušejte tento velmi známý nápoj Turecka. Svou konzistencí může někomu připomínat tekutý puding, ale chuť je zcela jiná. Tento nápoj je velmi tradiční v Turecku. Horký velmi prohřeje a má "prý afrodiziakální účinky". Jednou ze složek je totiž mouka z hlíz orchidejí. Jistý čas, kvůli tomuto nápoji byl zakázán vývoz orchidejí z Turecka. Podává se neslazený, a někde ho posypávájí např. mletou skořicí. Pokud má někdo rád sladké, tak za zkoušku stojí také sutlač (turecký rýžový puding) nebo kazandibi. K snídani jste, jak je vidět z fotek ochutnal domácí snídani tzv. menemen, podobné vaječné omeletě, přísady se různí, hovězí salám (vepřové se běžně v Turecku neprodává), rajčata, paprika. Popisovaná jídla jsou převážně z rychlého občerstvení. Pravá domácí turecká kuchyně je mnohem pestřejší. Podobná jídla té domácí lze ochutnat v lokanta.
|
Yuhů
|
Děkuju za upřesnění. Už jsem se zorientoval trochu víc, v Turecku jsem od psaní článku dvakrát byl, jenom jsem to ještě neupravil. Salep jsem ochutnal, bulgur rozeznal a chybí mi jenom ta zmrzlina. Něco z toho do článku přepíšu a upravím.
|
štěpík
|
četla jem o jídle sekce káva čaj... chci upozornit, že turecká káva není jen hrubá káva přelitá horkou vodou, turci jí vaří ve speciálních dvoukomorových konvicích a příprava trvá poměrně dlouho, tedy ne do 10 minut.. přesnou přípravu neznám, můžu vysondovat v září... výsledek je však vynikající! káva je pak silná dobrá a lahodná se specifickou výraznou chutí, lepší více slazná.. faktem je, že běžný turista s k ní nedostane lehce...turci to šidí a dělají turistům to čemu my říkáme tureckou kávou.. či podávají nescafé...
|
Dan
|
Čoban salatasi ...Původ jména bude asi bulharský (kolem Sofie je Šopsko).... To je sice pravda, ale čoban znamená pastíř, pasák (ovci, koz). Nevím co je spravnější - čoban nebo čobanin, ale je to jedno. Bulharský - ovčar (kdo pase ovce). A v Bulharsku je velmí oblibená ovčarská salata! Je to samé, co popisujete jako čoban salatasi. A ještě něco: turci nic nepřevzali z bulharštiny, ale bulhaři od turku převzali aspon 10% slovníku. Hlavne názvy jidel... dangeorge@volny.cz
|
Yuhů
|
Hm, dávám za pravdu. Pravděpodobně to je skutečně od slova čoban. Opravím to. V té souvislosti mě napadlo, že možná bulharská šopa a šopský salát může znamenat taky pastýř a pastýřský salát.
|
Nikol
|
Tohle mne hodně zaujalo. V Turecku jsem byla za uplynulé dva roky dvakrát. Letos v červnu budu mít závěrečné zkoušky a tak doufám, že nikomu nebude vadit, když použiji tyhle informace jako předlohu, abych věděla jak začít a hlavně jak a co popsat. A nebo kdybych z toho třeba něco i opsala. Jsou to hodně užitečné informace a dokonce i pravdivé. Hodně se mi líbí, že jste to takhle napsal a vůbec to takhle zpracoval a vložil tady. Docela dost mi to pomůže a proto bych byla ráda, kdyby se zde objevilo i něco nového v brzké době.:)
|
Yuhů
|
Nikol, jasně že informace použij jako předlohu. Když budou uvedené jako zdroj, budu rád. Něco nového v krátké době se tu asi neobjeví, protože teď chystám jarní cestu a na psaní není čas. Co by vás konkrétně zajímalo?
|
Anonymní
|
Nikde jsem tu neviděl Kuymak, je to něco trošku na způsob fondue, roztavený sýr s moukou a spoustou másla, vyrábí se to v okolí Trabzonu a dostávali jsme to většinou jako předkrm a mě to úplně dostalo.
|
Yuhů
|
Do Trabzonu jedu v dubnu, tak kuymak určitě ochutnám. Díky za tip.
|
Hanka
|
Ahoj, článek je velmi dlouhý, takže si asi nevzpomenu na vše co jsem k němu chtěla dodat, ale aspon něco. Biber je paprika obecně, není to speciální označení pro ony pálivé papričky. Pokud je něco ostré, jak píšeš piper,hot, tak správně je aci (čti adže), cacik čteš správně. Proč dostaneš v restauraci cca 1/3 porce hranolek než u nás?? Protože ona univerzální příloha chleba se jí opravdu ke všemu - i k bramborám, rýži, prostě ke všemu, pokud Turkovi nedáš k jídlu chleba, tak se pořádně nenají. Správná Turecká káva se připravuje ve speciální konvici, ve které se mletá káva docela dlouho vaří a automaticky se přidává i cukr. Ohledně překříženého příboru na znamení, že jsi nedojedl opravdu asi mnoho neví, ne že by to doma nepoužívali, je to spíš proto, že doma nepoužívají příbor vůbec. Jinak moc zajímavý článek :-)
|
BERKIOVA LIDA
|
PROSIM JAK SE TESTO DELA NA KEBAB
|
Yuhů
|
Těsto na kebab? Kebab znamená "maso", takže těsto na kebab bude asi mít toto složení: maso, maso a trocha masa.
|
Petra B.
|
Jen chci dodat,že Turci většinou nepoužívají na ochucení "caciku" kopr,ale spíše sušenou mátu a mě osobně tato varianta chutná více než ta řecká s koprem ;)...
|
Yuhů
|
Petro, je to možné, že tam dávají mátu. Já jsem si osobně zcela jist, že ve Fethiyi jsem měl cacik s koprem, protože se po kopru můžu utlouct, takže mi to chutnalo.
|
hanka.lachmanov a@seznam.cz
|
Doporučení: Pijte pouze vodu balenou, voda na hotelích je sice hygienicky nezávadná, ale je velmi chlorovaná. Jezte jen ovoce a zeleninu, které se dá oloupat, raději si odřekněte zmrzlinu a kostky ledu do nápojů. To mi přijde jako protiřečení...z cestovky a Vámi uváděné údaje....co si mám o tom myslet??????
|
Yuhů
|
Cestovky tahle přísná doporučení zkopírovaly ze svých pokynů k arabským zemím. Stoprocentně to například platí pro Egypt, pití tamní vody je fakt nebezpečné. Turecko není arabská země, hygienické normy má přísné a vodu nezávadnou. Pro cestovku je vždycky jednodušší svým klientům všechno zakázat. Když se pak velmi nepravděpodobně klientům něco stane, jsou z obliga. Odřeknout s v Turecku zmrzlinu by bylo obzvlášť smutné. Zejména ji ochutnejte někde mimo turistické oblasti, na plážích se už občas prodává ta naše šizená evropská.
|
samanta
|
pěkně popsane otvira se unas turecka restaurace moc se tam těšim
|
Anonymní
|
Zajímavá stránka o Turecku také http://vturecku.cz/
|
Yuhů
|
Stránka vturecku.cz je zajímavá spíše jako studium affil a SEO praktik. Díky za spam, sbírám to.
|
Jaja
|
|
M.
|
Díky za výborné stránky o Turecku a za krásný text o jídle, hned bych se tam vrátila :-) Pokud jde o turecký čaj, nelze nezmínit samovar (turecky semaver), klasický na dřevěné uhlí, ze kterého je čaj prostě nejlepší. Turci strašně rádi pořádají pikniky, v městských parcích i kdekoliv jinde lze nalézt místa k tomu určená, prostě přijede rodina, vybalí gril a samovar a už to jede :-) Ještě k turecké kávě, myslím, že tu nebyla zmíněna podstatná věc, a to že turecká zrnková káva je velmi jemně mletá, asi jako hladká mouka. Popis přípravy, který mi doporučili Turci, je zde: How to make Turkish Coffee. Pokud čekáte návštěvu z Turecka, nesnažte se jim dělat exkurzi v jídle, pokud sami neprojeví zájem - nejvíce ocení tureckou kuchyni nebo něco velmi podobného, aspoň takovou zkušenost mám já.
|
Anonymní
|
Vrátili jsme se z Turecka z Allanie. Velice mile jsme byli překvapeni prostředím i přístupem.Byli jsme v Turecku poprvé, před tím jsme dělali asi desetkrát Řecko a ostrovy. Určitě se tam vrátíme ale chtěl bych se zeptat ochutnali jsme určitý druh zeleniny, která byla součástí pokrmu je podobná malým papričkám nebo malým kukuřičkám víckrát nebylo.Je dlouhá asi do 5 cm zelené barvy. Dá se zjistit jak se jmenuje?
|
Z.
|
Dobrý den. Pěkné stránky, zajímavé počtení. K Turecku mám blízko citově i původem, ale ještě jsem ho nenavštívil. Doufám, že brzy napravím. :) K poslednímu dotazu: Osobně se domnívám, že mohlo jít o zeleninu s tureckým názvem "bamya" (čte se jako "bamja"). Česky se tato zelenina nazývá "okra" (viz např. Wikipedia). Zkuste zadat tento výraz do googlu a mrkněte na obrázky, zda je to ono. :)
|
J.Sahin
|
Souhlasím že restaurace Pasha Kebab je výborná.Doporučuji.
|
Yuhů
|
ochutnali jsme určitý druh zeleniny, která byla součástí pokrmu je podobná malým papričkám nebo malým kukuřičkámPravděpodobně okra. Těžko říct.
|
Honza
|
V první řadě super stránky. Chystám se v srpnu do Istanbulu, za kamarádkou jenž jsem poznal tady. Teď k tomu pití. Pracuju v čajovně :) a ten čaj se pěstuje v oblasti Rize, v čajovně v čr se nazývá prostě Rize. U nás se dají koupit dva druhý. Standardní Feliz a pak Tourist, které je slabší. Co se sahlepu týče základ je koření z kořene vztavače a tvrdí se že je afrodiziakální a dá se sehnat většinou i v čajovnách :)
|
Lidka
|
Děkuji za tento článek a cenné informace. V září se chystáme na dovolenou do Turecka (Alanya), tak se mi budou moc hodit. Jen jsem nikde nemohla najít, kolik stojí jejich proslulá zmrzlina. Je to úžasný zážitek jen se dívá, do všechno prodavač se zmrzlinou dělá, než ji prodá (viděla jsem na anglických videích).Lidka Krsková
|
Yuhů
|
Ty zmrzlinářské triky jsou napoprvé zábavné, časem ale začnou dost lézt na nervy. Zmrzlina v turistických oblastech je dražší než u nás, běžná porce stojí kolem 4 TL (takže asi 35 Kč), ale je řádově chutnější.
|
j931
|
Chtěla bych se zeptat na nápoj,který se v turecku pije.Je to alkohol,dávají si jej asi do třetiny sklenice a zalívají vodou.Vznikne nápoj ,který vypadá jako ředěné mléko,vždycky je pak bílé.nevíte náhodou co to je? Děkuji.
|
Anonymní
|
Mám celkem dost velké výhrady k části, týkající se alkoholu ale jinak fajn článek :)
|
Anonymní
|
Chtěla bych se zeptat na nápoj,který se v turecku pije.Je to alkohol,dávají si jej asi do třetiny sklenice a zalívají vodou.Vznikne nápoj ,který vypadá jako ředěné mléko,vždycky je pak bílé.nevíte náhodou co to je? Děkuji. Je to RAKI
|
Anonymní
|
Halva se vyrábí ze sezamu a cukru/medu.
|
Anonymní
|
Rajcata 1-2 liry. Kebab 8-......14,16,18 podle urovne poulicniho bufe. Vetsi mesta vice + voda pul litru balena za 1,-. Vnitrozemi do 10 a voda zdarma cela litrova konev.. Pivo v obchode 6 lir (Efes a Tuborg obe dobre pitelne). Na ulici uz 8, nejcasteji 10 lir.Kdo radeji vino tak pitelne zacina na 17, vetsina od 20 - 25.Tvrde uz dost drahe. Vetsina mistnich znacek sedmicka od 70,- zahranicni zacinaji na vice nez 100 lirach.To uz je zde velky luxus. Vylisovane cerstve ovoce maly kelimek asi deci za 1 a velky za 2 liry. Voda na ulici balena 0,5 az 1 za pul litru. Kelimek ayranu 200ml za 0,75-1 lira. Xrobne kousky peciva ( plnene) 1- 1,5 liry. PLnena bulka (syr rajce feferonka) 1,5 - 2 liry. Porce ryby (asi makrela) + salat za 9, smazene kalanary se salatem za 14. Iskender kebab ( na chlebu) mirne nad 10, bazar v Izmiru za 14,-
|
Anonymní
|
Krasný članek a super web. Přidam ještě pár návodu a vysvvětlení. Bamya (čti bamja) je český okra. Je to plodina specifická pro středomořskou oblast (ne jenom) s velmi specifickou chuti. Přidava se do jidel, nevím, že by ji někdo hroupal jen tak. J931 se ptal na zvlaštní napoj, o kousek dal někdo (Anonym) piše o raki. Muže to být pravda, ale spiš to pravda není. Jsem na 99% přesvedčený, že jde o alkoholický nápoj Mastika (řecký Ouzo nebo Chios, bulharsky též Mastika, francouzký Pastis), což je silná pálenka (40%+) z anýzu. Je to čistě anýzový nápoj a dost částo se ?ředí? vodou, přičemž výsledek vypádá jako mléko ? ihned po první kapce. Tento nápoj je charakteristický tím, že alkohol v něm je čistě na bází cukru. A běda tomu, kdo se tou anýzovkou ožere. Bude ho bolet hlava i několík dnů. Další věc je, že některé ovocné palenky (turecký Raki, bulharsky Rakija, srbský - Rakia) ? napřiklad slivovica, vinovice ? můžou obsahovat anýzovou příchuť. V Bulharsku anýz je anason ? pak vzniká rakija-anasonlija (ovocná palenka s anýzovou příchuti) nebo grozdova anasonlija (anýzová vinovice). Ajran není níc jiného než jogurt ředený vodou. Recept je jednoduchý ? rozmichat bílý jogurt (např. Holandia) vidličkou - ať ?nejsou pak hrudky a pak naředit studenou vodou zhruba 1:1. Někdo do toho davá sůl, někdo ? mátu atd. Ale to je pak každého věc. Klasický Ajran je jogurt s vodou 1:1. Máta ? je to běžná rostlina, která má asi tak 20 variet. Tá, která se používá v zubních pastach, mentolových bonbonech nebo na čaj (Máta peprná - Mentha piperita) je odlišná od máty, použivána jako koření do jidel v Středozemnomorské oblastí. V druhém připadě jde o síce přibuznou rostlinu (Mentha spicata L. subsp. Spicata nebo Máta klasnatá východní - Mentha spicata L. subsp. condensata ), ale vůně je dost odlišná. V Bulharsku je známa pod názvem ??????? ? čti džodžen (nebo i ?????? - gjozum). Sýr ? pokud je sýr bílý s největší pravděpodobností jdeo sýr balkanského typu. Podtypu je spoustu ? kraví, ovčí bujvolí, pak lepší, horší. Obecné platí, že balkanský sýr nemá mít díry, naopak, chleba (na balkanech) má jich mít co nejvíce.
|
Kapitánka
|
Spousta zajímavých komentářů. Nedávno jsem vyzkoušela trochu jinou podobu kebabu: http://ochutnejtesvet.cz/domaci-kebab-v-lilku/ a určitě budu pokračovat v objevování tajů turecké kuchyně. Ty chutě jsou super!
|
Debata
|
Vkládat obrázky do fora asi nejdou, že?
|
Martuska
|
http://dobruchut.azet.sk/clanok/31739/turecka-kuchyna/ tiz dobra stranka :-)
|
Martuska
|
|
Anonymní
|
Jeste pozn.k pitné vodě - voda z kohoutku-zejmena v hotelích v Kappadokii nechutná - i čaj nebo kávu,co jsme si sami uvařili v hotelu jsme museli vylít - kromě nechutnosti byl na nápoji nevábný šedavý povlak.Byla jsem s CK opakovaně na poznávacích zájezdech najihu země včetně turecké části Kypru a i když cestovky pití z vodovodu nedoporučují ( v tureckých autobusech najatých CK řidič prodává nápoje včetně 0,5 litrové balene vody), žádné zažívací aj.potize jsem nikdy neměla,ale voda z vodovodu nemusí být vždy chutná. Balená voda zejména ve větším balení je velmi levná ( kupovala jsem 5litrove balení za cenu 2-3 tur.liry )v supermarketech není problém platit kartou,jinak doporučuji se vybavit tur.lirami u nás.Nevim, jak kde, ale v Praze je řada směnáren nabízí a v dobrém kurzu.) Jinak doporučuji u stánků na ulici ochutnat lisovanou čerstvou šťávu z granátových jablek( také nabízejí pomerančovou) a jakékoli rychle občerstvení na ulici včetně turecké pizzi. Turci maji výborný med(součást baklavy a rady dalších dezertů) a často ho servírují a prodávají i s plastvi. Domů kupují dětem(neznám název, ale lze koupit i třeba v Gruzii aj.zemich) na šňůrce navlečené oříšky v zahuštěné a vysušené šťávě z hroznů a do salátů koncentrovaný drezink z granátových jablek ( trochu jako Balsamico,i když to je z hroznů).
|